تکرر ادارار ناشی از بارداری و زایمان

 

بارداري و زايمان چگونه باعث تکرر ادرار مي شوند؟

 

در دوران بارداري، ممکن است بين زمان هايي که از سرويس بهداشتي استفاده مي کنيد، دچار نشت ادرار شده باشيد. به خصوص زمان هايي که سرفه مي کنيد، مي خنديد يا عطسه مي کنيد. يا زمان هايي که فعاليت هاي فيزيکي انجام مي دهيد که عضلات کف لگن را تحت فشار قرار مي دهد. اين نوع از نشت ادرار، بي اختياري استرسي نام دارد. در دوران بارداري، جنين بر عضلات کف لگن، مثانه و مجراي ادرار فشار وارد مي کند. فشاري بيش از آن اغلب ممکن است در شما احساس نياز به ادرار کردن پديد آورد. بي اختياري استرسي معمولا موقتي است و اغلب تا چند هفته پس از زايمان پايان مي يابد.

بارداري، نوع زايمان و تعداد فرزندان يک زن عواملي هستند که ريسک بي اختياري را افزايش مي دهند. زناني که زايمان کرده اند، چه به صورت طبيعي و چه سزارين، نسبت به زناني که تا به حال زايمان نداشته اند، به ميزان بيشتري دچار بي اختياري استرسي مي شوند.

بي اختياري ادرار ممکن است به علت افتادگي لگن نيز رخ دهد که گاهي پس از زايمان اتفاق مي افتد. پس از زايمان، ممکن است عضلات لگن دچار کش آمدگي و ضعف شوند. اگر عضلات لگن نتوانند حمايت لازم را فراهم کنند، مثانه ممکن است دچار افتادگي شود. اين حالت به عنوان سيستوسل شناخته مي شود. افتادگي مثانه باعث کشيدگي مجراي ادرار مي شود.

اعصاب لگن که عملکرد مثانه را بر عهده دارند، نيز ممکن است در اثر زايمان طبيعي سخت يا طولاني مدت آسيب ببينند. زايمان به کمک انبر نيز مي تواند آسيب هايي را به عضلات کف لگن و عضلات اسفنکتر وارد نمايد. فشار طولاني مدت در زايمان طبيعي نيز احتمال بروز آسيب در اعصاب لگن و به دنبال آن تحت تاثير قرار گرفتن عملکرد مثانه را افزايش مي دهد.

 

با بي اختياري ادرار چه رفتاري بايد انجام داد؟

 

تکنيک هاي مختلف رفتاري براي بي اختياري ادرار وجود دارد. تمرين کگل مي تواند باعث کنترل بهتر ادرار شده و خطر نشت را کاهش دهد. به علاوه، تغيير رژيم غذايي، کاهش وزن، و زمان سنجي مدت بين هر بار استفاده از سرويس بهداشتي، مي تواند کمک کننده باشد.

  • نوشيدني هايي مانند، قهوه، چاي و نوشيدني هاي گازدار ممکن است در افزايش دفعات حس نياز به تخليه ادرار موثر باشد. جايگزيني با نوشيدني هاي
  • بدون کافئين و آب مي تواند در کاهش خطر نشت ادرار موثر باشد.
  • ميزان مايعات دريافتي بدنتان را پس از شام محدود کنيد تا دفعات مراجعه به سرويس بهداشتي در طول شب کاهش يابد. بهتر است غذاهايي با فيبر بالا مصرف کنيد تا از بروز يبوست که خود مي تواند باعث نشت ادرار شود، جلوگيري شود.
  • وزن بيش از اندازه نيز مي تواند باعث ايجاد فشار بيشتر روي مثانه شود. کاهش وزن پس از زايمان مي تواند منجر به برداشته شدن حدي از اين فشار شود.
  • ثبت زمان هايي در طول روز که ممکن است نشت ادرار را تجربه کنيد. با توجه به اين زمان ها، مي توانيد استفاده از سرويس بهداشتي را برنامه ريزي کرده و از نشت ادرار جلوگيري کنيد.

پس از اين که الگويي مشخص را پيدا کرديد، مي توانيد مدت زمان ميان هر بار استفاده از سرويس بهداشتي را افزايش دهيد. با مجبور کردن خودتان به نگه داشتن ادرار براي مدت زمان بيشتر، عضلات لگن خود را تقويت کرده و کنترل بيشتري روي مثانه خود خواهيد داشت.

 

چگونه از بي اختياري ادرار در دوران بارداري و پس از زايمان جلوگيري کنيم؟

 

زايمان طبيعي روي عضلات کف لگن و اعصاب کنترل کننده مثانه اثرگذار است. بنابراين شما در مورد گزينه هاي پيش رو مي توانيد با پزشک خود مشورت نماييد.

جراحي سزارين از نظر ريسک بي اختياري ادرار يا افتادگي لگن نسبت به زايمان طبيعي از جايگاه پايين تري برخوردار است. ولي ممکن است مادر در معرض ريسک هاي ديگري قرار گيرد. جنين درشت اندام با وزن بيش از 4 کيلوگرم در زمان تولد مي تواند ريسک آسيب به اعصاب را افزايش دهد.

تمرين دادن عضلات کف لگن با تمرين کگل مي تواند از به وجود آمدن بي اختياري ادرار جلوگيري کند. بي اختياري ادرار مي تواند ماه ها يا حتي سال ها پس از زايمان رخ دهد. اگر دچار اين مورد شديد، حتما با پزشک خود مشورت نماييد.

 

براي مديريت تکرر ادرار و نشت ادرار در دوران حاملگي و پس از زايمان چه کنيم؟

 

  • استفاده از محصولات بي اختياري مخصوص بزرگسالان مي تواند يک راه حل ساده براي چنين مشکلي باشد.
  • پوشينه شورتي اتندز، با قدرت جذب بالاي خود، مانع بروز هرگونه نشتي خواهد بود. همچنين نيازي به تعويض هاي پي در پي نخواهد داشت.
  • پوشينه شورتي اتندز، با دريافت گواهي پرودرم آلمان، ضامن سازگاري کامل با پوست و عدم ايجاد حساسيت است.
  • پوشينه شورتي اتندز، کاملا مانند يک لباس زير استفاده مي شود به اين معني که مي توان با پوشيدن آن از سرويس بهداشتي نيز استفاده نمود.

 

مقالات مرتبط