آلزایمر

آلزایمر و بی اختیاری

بسیاری از افراد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل، در مراحل آخر بیماری خود، بی اختیاری را تجربه می کنند. علل زیادی برای این امر وجود دارد همچنان که راه های زیادی نیز برای کمک وجود دارد. نحوه برخورد شما می تواند به حفظ عزت نفس فرد مبتلا، کمک کند.

علل بی اختیاری در افراد مبتلا به آلزایمر

بی اختیاری به دلایل متعددی می تواند ایجاد شود. مانند عدم توانایی در تشخیص نیاز به استفاده از سرویس بهداشتی، فراموش کردن محل سرویس بهداشتی، داروها، استرس، شرایط فیزیکی خاص، لباس هایی که درآوردن آن ها سخت است و یبوست. اگر فرد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل، اخیرا کنترل مثانه یا روده خود را از دست داده است، اولین و مهم ترین قدم این است که علل محتمل را مشخص کنیم. شرایط پزشکی فرد، عوارض جانبی داروها و موانعی که ممکن است باعث بروز مشکل یا کمک کننده به آن باشد را در نظر بگیرید.

پارامترهای تاثیرگذار بر بی اختیاری

شرایط پزشکی که می تواند باعث بروز بی اختیاری گردد:

– عفونت مجاری ادراری، یبوست، مشکلات مربوط به پروستات

– دیابت، سکته یا اختلالات ماهیچه ای مانند بیماری پارکینسون

– ناتوانی های فیزیکی که مانع رسیدن به موقع فرد به سرویس بهداشتی می شود.

 

داروها و مُدرهایی که باعث بی اختیاری می شوند:

– قرص های خواب و داروهای آرامبخشی که ممکن است عضلات مثانه را سست کند.

– نوشیدنی های دارای کولا، قهوه و چای که به عنوان مدر عمل می کنند و حجم ادرار را افزایش می دهند.

 

محیط و موانع پوششی که به بی اختیاری کمک می کنند:

– عدم توانایی در یافتن سرویس بهداشتی


– موانع موجود در مسیر سرویس بهداشتی مانند مبلمان یا بی نظمی و به هم ریختگی
لباس و پوششی که درآوردن آن مشکل است

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است

چگونه به افراد مبتلا به آلزایمر کمک کنیم؟

نحوه برخورد و رفتار
حامی باشید.
به فرد دلگرمی بدهید تا احساس شرم وی کاهش یابد. راه هایی را بیابید که عزت نفس فرد را حفظ کنید مانند: «برای هر کسی ممکن است پیش بیاید» به جای این که بگویید «خودت را خیس کردی». واقع بین باشید، ناسزا نگویید و فرد را دچار احساس گناه نکنید. تا جای ممکن به احساس نیاز فرد به حریم خصوصی احترام بگذارید. مایعات را حذف نکنید. این کار خود باعث کمبود آب بدن می شود که می تواند باعث عفونت مجاری ادراری، افزایش بی اختیاری و رفتارهای آشفته شود. ولی در هر حال می توانید مصرف مایعات را قبل از خواب محدود کنید.

ارتباط برقرار کنید

فرد را تشویق کنید تا احساس نیاز خود به استفاده از سرویس بهداشتی را به شما بگوید. نشانه های غیر کلامی را رصد کنید. مانند بی قراری، صداها یا چهره غیر معمول، قدم زدن، سکوت ناگهانی یا پنهان شدن در گوشه ها. این علایم می تواند نشان دهنده نیاز فرد به استفاده ز سرویس بهداشتی باشد. برای اشاره به استفاده از سرویس بهداشتی، به جای کلمات کودکانه از لغات بزرگسالانه استفاده کنید. لغات و اصطلاحاتی را که فرد برای استفاده از سرویس بهداشتی به کار می برد، بیاموزید. این افراد ممکن است عباراتی را استفاده کنند که ربطی به سرویس بهداشتی نداشته باشد مانند: «من نمی توام چراغ را پیدا کنم». ولی برای آن فرد معنی رفتن به سرویس بهداشتی را می دهد. چالش های ارتباطی اغلب در مراحل آخر بیماری افزایش پیدا می کند. برخی افراد زمانی که طبق یک زمانبندی مشخص به آن ها استفاده از سرویس بهداشتی یادآوری می شود، به خوبی عمل می کنند. مثلا هر دوساعت یکبار.

پیداکردن و استفاده از سرویس بهداشتی را آسان کنید.

مسیر منتهی به سرویس بهداشتی را با جابجایی مبلمان باز کنید. درب سرویس بهداشتی را باز بگذارید تا دیده شود. سرویس بهداشتی را مشخص کنید. برای مثال، پهن کردن قالیچه رنگی یا نصب کردن تابلوی سرویس بهداشتی به در. سرویس بهداشتی را برای استفاده آسان و ایمن آماده سازی کنید. مثلا نصب دستگیره به دیوار، چراغ خواب برای روشن کردن اتاق خواب و سرویس بهداشتی گیاهان، سبد لباس های چرک و اشیاء دیگری را که ممکن است است به جای توالت اشتباه گرفته شوند را جا به جا کنید. قالیچه های لیزی که ممکن است باعث افتادن فرد شوند را جا به جا کنید.

image
image
image

نکاتی در مورد مدیریت بی اختیاری در افراد مبتلا به آلزایمر

نشانه های غیر کلامی را رصد کنید. مانند بی قراری، صداها یا چهره غیر معمول، قدم زدن، سکوت ناگهانی یا پنهان شدن در گوشه ها. این علایم می تواند نشان دهنده نیاز فرد به استفاده از سرویس بهداشتی باشد.

- زمان رخ دادن نشت ادرار را مشخص کنید و برای آن برنامه بریزید. اگر هر دو ساعت این اتفاق رخ می دهد، فرد را قبل از این زمان به سرویس بهداشتی ببرید.
-استفاده از سرویس بهداشتی را قبل از زمان رخ دادن نشتی به فرد یادآوری کنید.
- یک برنامه مشخصی را برای استفاده از سرویس بهداشتی بچینید. مثلا اولین اقدام پس از بیدار شدن از خواب و پس از آن هر دو ساعت در طول روز، بلافاصله پس از غذا و قبل از خواب.
- لباس هایی را انتخاب کنید که به آسانی درآورده و شسته شوند.
- استفاده از محصولات بی اختیاری را در نظر داشته باشید. مانند کاورهای ضد آب برای تشک، زیراندازهای بی اختیاری و پوشینه های بی اختیاری.
- به فرد اجازه دهید زمان زیادی را برای تخلیه مثانه و روده خود در سرویس بهداشتی بگذراند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.